top of page

6 Tips voor de personal trainers die pads gebruiken in hun sessies

Of het nu gebeurt in bootcamp, fitboxing, of echt boksen, Het aantal keer dat ik trainers extreem slechte techniek zie hanteren bij het ophouden van pads is geregeld. Slechte techniek bij het ophouden van pads kan leiden tot slechte techniek van stoten wat uiteindelijk kan leiden tot blessures. Vaak weten trainers zelf niet hoe ze een goede stoot moeten geven, laat staan hoe ze dit kunnen overbrengen op hun cliënten. Wij van PTBoxing vinden het belangrijk dat de padholder beschikt over de basistechniek. Als padholder moet je in staat zijn om te bewegen als een bokser om je cliënten zich zoveel mogelijk op hun gemak te laten voelen. Samen boksen zorgt voor synergie en een energie die moeilijk te evenaren is met andere vormen van training. De basis principes van de pads zijn om de stoten zo realistisch mogelijk op te vangen. De grootste fouten die ik zie en zelf heb ervaren is dat mensen de pads te ver achteruit vasthouden of te wijd voor de bokser. Te ver afhouden van de bokser kan leiden tot overstrekking van de ellebogen, ook zie ik geregeld trainers te weinig tegendruk geven dit kan leiden tot overstrekking en verstoring van het balans. Probeer wel gebruik te maken van de volledige bewegingsuitslag, korte stoten kunnen amper kracht opwekken Enkele tips voor het vasthouden van pads: 1. Natuurlijke wijze Beweeg als een bokser. Je moet beschikken over een natuurlijke bokshouding, je loopt, staat en ademt als een bokser als je wil dat je cliënt hetzelfde doet. Je cliënt gaat je altijd spiegelen, zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft. Dit betekent dat je zelf ook moet beschikken over de basistechniek. Wanneer dit niet het geval is, kan de cliënt zich ongemakkelijk gaan voelen bij het aannemen van bepaalde houdingen. Dit is wat je wilt voorkomen, jullie zijn samen aan het boksen dus je gaat als padholder hier helemaal in op.

2. Ritme Werk aan het juiste ritme in vloeiende bewegingen. Voetenwerk, stootcombinaties, verdediging en aanvallen moeten vloeiend overlopen op een natuurlijke manier. Ontwikkel een manier van padswerk waarbij jij als trainer kalmte uitstraalt. Explosiviteit is niet het belangrijkste, dans als het ware met jouw cliënt door de verschillende technieken heen.

3.Geef lichte tegendruk bij het opvangen. De padholder dient lichte tegendruk te geven bij het opvangen van de stoten. Houd je arm niet statisch voor je uit maar strek een klein beetje uit voor het moment van impact. Adem uit bij elke stoot de je opvangt en stoot lichtjes terug, waardoor de stoten beter geabsorbeerd worden door de pads. Zonder tegendruk loopt de cliënt kans op blessures door overstrekking van de elleboog of raakt hij of zij uit balans.

4. Ken de klassiekers Zorg voor een uitgebreid arsenaal uit stootcombinaties, verdedigingstechnieken en patronen voor alle stootcombinaties. Variatie houdt het interessant voor de cliënt en is het makkelijker om de focus erbij te houden. Leer elke training weer wat nieuws aan, zorg elke training weer voor progressie in de technieken. Kijk goed naar je cliënt waar extra aan gewerkt moet worden en zorg voor drills die daar ondersteuning voor bieden. Er zijn ontelbaar drills beschikbaar, blijf jezelf ontwikkelen als padholder door eigen drills te bedenken en te kijken naar andere trainers.

5. Geef feedback Geef altijd feedback tijdens de trainingen. Kijk goed naar de techniek van je cliënt maar overspoel niet met feedback. Wanneer de bokser op vijf dingen tegelijk moet letten wordt het veel te ingewikkeld. Focus je op één punt, wanneer dit goed gaat voeg je weer iets toe. Feedback geven kan ook non verbaal. Wanneer je ziet dat je cliënt constant zijn jab niet gelijk terugtrekt naar de basishouding kun je een stootbeweging maken richting het hoofd. Misschien valt het kwartje niet direct maar na de tweede keer wordt het wel begrepen en past de cliënt zich aan. Praten haalt het ritme soms uit de padstraining, wanneer het niet nodig is doe het dan ook niet.

6. Doe het rustig aan Wanneer je cliënt het moeilijk heeft met de techniek doe het dan nog langzamer. Slow motion is soms nodig om de juiste beweging erin te slijpen. Begin dus altijd heel langzaam met nieuwe technieken en bouw het heel langzaam op. Zorg ervoor dat de beweging gesnapt wordt voordat je verder gaat naar de volgende techniek. Geef je cliënt genoeg tijd om na te denken en vervolgens het proces te zien, voelen en op de juiste manier te reageren. Het is geen race, maak vloeiende, langzame bewegingen die makkelijker te verwerken zijn. PTBoxing biedt sinds maart de cursus padholder level 1 aan. Mocht je interesse hebben klik dan hier voor meer informatie.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page