top of page

Boksen en techniek 2

Overweeg je om te beginnen met boksen? Dit uitgebreide artikel biedt je een diepgaand inzicht in wat je te wachten staat. We behandelen essentiële aspecten zoals de basishouding, jab, cross en hoek. Bovendien verkennen we wanneer, hoe en waarom je deze technieken zou moeten gebruiken.


Basishouding in het Boksen


Een goede basishouding is van cruciaal belang voordat je begint met stoten. Hoewel het misschien saai lijkt, is het de sleutel tot succes. Met een solide basishouding reageer je sneller op situaties, verhoog je de kracht van je stoten en behoud je altijd balans, ongeacht de aanval, verdediging of richting. De perfecte houding is uniek voor jouw stijl, vaardigheden en lichaamstype. Het kan verschillen van die van je favoriete bokser. Ons doel is om iedereen een klassieke bokshouding aan te leren, de basis waarop je je eigen stijl kunt ontwikkelen.

Balans, stabiliteit, mobiliteit en het bereik van jab en cross zijn cruciaal in deze houding. In boksen onderscheiden we orthodoxe en southpaw vechters. Voor rechtshandigen is de rechterhand de achterste (cross) en de linkerhand de voorste (jab), en vice versa voor linkshandigen. De basishouding, ook wel bekend als de neutrale positie, is waar je altijd naar terugkeert. Het zorgt ervoor dat je het volledige lichaamsgewicht achter elke stoot kunt zetten.

Om in de orthodoxe bokshouding te komen, richt je je voorvoet naar je tegenstander of een hoek van 0-20 graden naar rechts. De achterste voet staat in een hoek van 45 graden naar rechts. Een brede houding is belangrijk voor stabiliteit en balans. Voorkom een te smalle houding, die de kracht en het bereik van je cross beperkt. De positie van je voeten, buiging in de knieën, positie van de ellebogen, vuisten bij het jukbeen, en de kin omlaag zijn allemaal essentiële elementen van de basishouding.


Stappen voor de basishouding:

 • Benen op heupbreedte.

 • Neem een stap voorwaarts met je voorste voet (orthodox of southpaw).

 • Voorste voet wijst met de tenen recht naar voren of naar binnen (0-25 graden).

 • Achterste voet staat in een hoek van 45 graden naar buiten gericht.

 • Verplaats het gewicht naar de bal van je voeten.

 • Verdeel je gewicht evenredig over beide voeten.

 • Lichte buiging in de knieën.

 • Hou je ellebogen tegen het lichaam, met vuisten ter hoogte van je jukbeen en je voorste hand 5-10 cm ervoor.

 • Kin omlaag en kijk langs de onderkant van je wenkbrauwen.

 • Rol je schouders licht naar voren.

Bekijk onze programma's hier voor verdere instructies en begeleiding.


Boksen met de Jab

De jab is de meest belangrijke stoot in het boksen. Het kan worden gebruikt voor aanvallen, verdedigen, counteren, punten scoren, afstand bepalen en storen. Het is het langste en snelste wapen dat ook het minste energie verbruikt. De jab is ideaal om elke combinatie mee te beginnen. Het gooien van een jab maakt je minder kwetsbaar voor counters in vergelijking met andere stoten.

In wedstrijden zie je zelden een statische jab; bij bijna alle stoten worden ook de voeten verplaatst. De step jab is een veelgebruikte techniek waarbij je de zwaartekracht en je lichaamsgewicht gebruikt om momentum achter de jab te zetten. Stap uit, en op het moment dat je voorvoet de vloer raakt, maakt je jab contact met het doel.


Aandachtspunten voor de Jab:

 • Adem uit en roteer je vuist zodat de handpalm naar de grond wijst bij het moment van impact.

 • De arm is volledig gestrekt op het moment van impact, met de schouder bijna of volledig in contact met het oor om het gezicht te beschermen.

 • Houd de rest van het lichaam nagenoeg stil bij de jab.

 • Elleboog komt recht omhoog om zo min mogelijk signalen af te geven.

 • Voer bij elke jab een kleine stap uit; de jab raakt het doelwit op hetzelfde moment als de voorste voet de grond raakt.

 • Trek de arm in een rechte lijn direct terug naar de dekking en keer direct terug naar de bokshouding.

Niet doen bij de Jab:

 1. Laad de jab niet op door deze te laten zakken of terug te trekken voordat je hem gooit; geef zo min mogelijk signalen af.

 2. Rol de jab niet terug na het gooien, maar trek hem explosief terug in een horizontale lijn.

 3. Beweeg niet met je lichaam naar voren tijdens het gooien van de jab.

 4. Til je elleboog niet opzij op voor de jab; geef geen signalen af.

 5. Trek je hand niet te vroeg terug; strek volledig en gebruik je lengte.

 6. Duw niet, maar stoot.

Bekijk onze programma's hier voor verdere instructies en begeleiding.


Boksen met de Cross


De cross, een krachtige stoot die naadloos volgt op een jab, is essentieel voor elke bokser. Het betreft het gebruik van de achterste hand en vereist een zorgvuldige coördinatie van bewegingen. In dit uitgebreide verslag verkennen we de techniek, strategieën en aandachtspunten van de cross in het boksen.


Techniek van de Cross

De cross is een stoot die wordt ingezet door de achterste hand. Het unieke aan deze stoot is het volledig indraaien van het lichaam, waardoor het een potentiële knock-out punch wordt. Echter, zoals bij elke krachtige stoot, maakt de cross je kwetsbaar voor tegenstoten. Het is belangrijk om de elleboog lichtelijk gebogen te houden, waardoor een looping effect ontstaat, zoals bij de overhand right. Dit maakt het moeilijker voor je tegenstander om je verdediging te voorspellen.


Bewegingen en Strategieën

1. Uitstappen

Net als bij de jab kun je uitstappen terwijl je de cross gooit. Dit vergroot niet alleen de kracht van de stoot, maar biedt ook strategische voordelen. In situaties waarin je tegen de touwen gedrukt wordt, kun je uitstappen met een cross en direct wegdraaien, waardoor je de druk van de tegenstander vermindert.

2. Zwaartekracht gebruiken

Een andere geavanceerde strategie is het gebruik van zwaartekracht. Door jezelf te verlagen terwijl je de cross gooit, vergroot je de kracht en effectiviteit van de stoot. Deze techniek kan nuttig zijn bij het raken van een tegenstander met een lager profiel, zoals na een succesvolle ontwijking van een aanval.

3. Combineren met de Jab

Een slimme manier om extra kracht aan je cross toe te voegen, is door deze direct achter je jab aan te gooien. Hierbij is het essentieel om de jab explosief terug te trekken. De push van je achterste hand en de pull van je voorste hand creëren een circulerende kracht rondom je ruggengraat, waardoor je cross extra impact krijgt.

4. Hoofdbeweging

Bij het werpen van de cross is het cruciaal om je hoofd te bewegen. Je moet altijd uit de gevarenzone bewegen, wat betekent dat je hoofd zich niet recht voor je tegenstander mag bevinden. Door je hoofd te bewegen, maak je het voor je tegenstander moeilijker om een nauwkeurige tegenaanval te plaatsen.


Aandachtspunten bij het Werpen van de Cross

Bij het uitvoeren van de cross zijn er verschillende aandachtspunten om in gedachten te houden:

 • Voetpositie: Draai de achterste voet met de hak naar buiten (90 graden). Dit helpt bij het roteren van de heup en het bovenlichaam tijdens de stoot.

 • Gewichtsverplaatsing: Verplaats het gewicht naar het voorste been tijdens de strekking van de stoot. Adem uit om kracht te genereren.

 • Rotatie van de vuist: Roteer de vuist gedurende de stoot en eindig met de handpalm naar beneden. Deze rotatie voegt kracht en stabiliteit toe aan de stoot.

 • Schouder en oor: Draai mee met de schouder en zorg ervoor dat bij het moment van impact de schouder en het oor bijna of volledig contact hebben. Dit helpt bij het beschermen van je gezicht.

 • Terugtrekken van de arm: Trek de arm direct na het moment van impact in een rechte lijn terug naar de dekking. Sta direct terug in de bokshouding om jezelf te beschermen tegen mogelijke tegenaanvallen.

Dingen die je moet vermijden

 1. Elleboog naar buiten draaien voor de stoot: Dit maakt je kwetsbaar en voorspelbaar voor je tegenstander.

 2. Leun niet te ver naar voren: Blijf in balans om snel te kunnen reageren op veranderende situaties.

 3. Trek je stoten niet te snel terug: Maak je stoten lang en gecontroleerd om effectief te blijven.

 4. Blijf niet statisch met je hoofd: Beweeg constant je hoofd om de kans op treffers te minimaliseren.

De cross is een krachtig wapen in het arsenaal van een bokser. Het vergt oefening, precisie en strategisch inzicht om deze stoot effectief te gebruiken en tegelijkertijd jezelf te beschermen tegen mogelijke tegenaanvallen. Integratie van de juiste technieken en aandachtspunten in je trainingsroutine zal je helpen om de cross met vertrouwen en precisie te werpen tijdens


Bekijk onze programma's HIER


Boksen met de Hoek:

De hoek, een krachtige stoot die natuurlijk voortvloeit uit een cross of bepaalde verdedigingsmanoeuvres, wordt beschouwd als een ware knock-out stoot. Deze techniek heeft het voordeel van verrassing omdat de aanval vanuit een andere richting komt, wat het voor de tegenstander moeilijker maakt om te verdedigen en de kans op een knock-out aanzienlijk vergroot. Hoewel de hoek zeer effectief is om het lichaam van de tegenstander te raken, brengt het ook kwetsbaarheid met zich mee omdat je dichtbij moet staan om de stoot uit te voeren.


Effect van de Hoek na Cross of Verdediging

De hoek is een stoot die met kracht en precisie moet worden uitgevoerd, vooral omdat het vaak wordt ingezet na een cross of als reactie op specifieke verdedigingstechnieken. Het element van verrassing is cruciaal, en de bokser moet zijn tegenstander doeltreffend uit balans brengen om de maximale impact van de hoek te bereiken.


Voordelen en Nadelen van de Hoek

De hoek biedt aanzienlijke voordelen, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Een van de belangrijkste voordelen is de moeilijkheid voor de tegenstander om de stoot te anticiperen en te verdedigen. De hoek is ook zeer effectief om het lichaam van de tegenstander te raken, waardoor het een waardevol wapen is in het arsenaal van een bokser.

Echter, de beperkte afstand die je kunt overbruggen met een hoek maakt je kwetsbaar voor tegenaanvallen. Staand op korte afstand loop je het risico om geraakt te worden door snelle stoten van je tegenstander. Het vereist daarom een strategische benadering om de hoek effectief in te zetten.


Snelle Hoek: Techniek en Uitvoering

Een snelle hoek vereist een vlotte uitvoering, waarbij de nadruk ligt op snelheid en precisie. De volgende stappen zijn essentieel bij het uitvoeren van een snelle hoek:

 • Voetenwerk: Duw de grond van je af terwijl je je heup en hak roteert. Deze beweging genereert de benodigde kracht voor de stoot.

 • Lichaamsbeweging: Eerst beweegt je onderlichaam, gevolgd door het bovenlichaam. Dit zorgt voor een gecontroleerde en coördinatie van de gehele beweging.

 • Elleboogbeweging: Gooi je elleboog over het denkbeeldige hekje. Dit draagt bij aan de snelheid en scherpte van de hoek.

 • Vuistpositie: De vuist kan horizontaal of verticaal worden gehouden, afhankelijk van wat het meest natuurlijk aanvoelt voor de bokser.

Krachtige Hoek: Techniek en Uitvoering

Een krachtige hoek vereist meer kracht en een bewuste overdracht van het lichaamsgewicht. Hier zijn de belangrijkste stappen voor het uitvoeren van een krachtige hoek:

 • Schouderbeweging: Draai je rechterschouder naar je rechterknie terwijl je hak naar buiten draait (orthodoxe positie).

 • Gewichtsverdeling: Verplaats het gewicht naar de voorste poot, waarbij ongeveer 60% van het gewicht op het voorste been rust. De rechterknie valt lichtjes naar binnen.

 • Hiel- en heuprotatie: Draai de hiel en heupen om kracht in het schot te genereren. Deze rotatie draagt bij aan de impact van de hoek.

 • Overdracht van gewicht: Gooi al je gewicht van je linkerbeen naar je rechterbeen. Dit versterkt de kracht van de stoot.

 • Armpositie: Breng de linker elleboog omhoog tot deze parallel aan de vloer staat. Dit zorgt voor een optimale positie voor het leveren van de krachtige hoek.

 • Buikspierspanning: Span je buikspieren aan gedurende de stoot en roteer je heup en torso explosief mee. Dit draagt bij aan de stabiliteit en kracht van de stoot.

Het vergt tijd en toewijding om zowel een snelle als een krachtige hoek effectief te beheersen. Beide benaderingen hebben hun eigen toepassingen in verschillende situaties, en het is aan de bokser om te bepalen welke techniek het meest geschikt is op basis van de context van het gevecht.

In conclusie biedt de hoek een krachtige aanvalsmogelijkheid voor boksers, maar het vereist vaardigheid, strategie en nauwkeurigheid om het effectief in te zetten en tegelijkertijd te zorgen voor bescherming tegen mogelijke tegenstoten. Oefening, training en het begrijpen van de nuances van deze techniek zijn essentieel voor boksers die hun vaardigheden willen verfijnen en diversifiëren.


Bekijk onze programma's HIERCommenti


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page