Boksen in Amsterdam beginnersgids
Overweeg je om te gaan boksen in Amsterdam maar de stap richting een boksschool (nog) niet durven zetten? Dan willen we je graag een zetje in de goede richting geven, want boksen is niet alleen geschikt voor vechtmachines. Boksen is voor iedereen Het vinden van een sportschool in je buurt is vaak niet moeilijk. Naarmate de voordelen van bokstraining meer omarmd worden hebben veel fitnessclubs hun eigen boks-fitness programma’s opgezet. Een aantal zandzakken worden opgehangen in een hoekje van de sportschool en iemand die niet tot nauwelijks verstand heeft van het spelletje heeft de leiding. Deze trainingen hebben heel weinig met boksen te maken. Je kunt het vergelijken met voetballen waarbij je enkel op het doel mag schieten zonder de bal over te spelen, dribbelen, acties maken, verdedigen noem maar op. Daarbij is je voetbaltrainer een fitnesscoach met een hockey verleden die zelf geen pepernoot kan raken. Is jezelf uitleven het enige doel dan is dit prima, het zou alleen zonde zijn want de sport heeft zoveel meer te bieden.
Bekijk onze programma's HIER
Wanneer je besluit te gaan boksen in Amsterdam, hou dan rekening met een aantal dingen. In Amsterdam heb je een hoop (kick) boksscholen en toptrainers waar talentvolle jeugd wordt opgeleid tot kampioenen. Nederland kent een rijke geschiedenis aan kampioenen. Voornamelijk in het kickboksen is Nederland al jaren de meester in de ring. Wil jij nou helemaal geen wedstrijden doen maar recreatief van alle voordelen benutten die het boksen biedt?! Dan zit je in Nederland ook helemaal goed. Boksen is steeds populairder aan het worden in Nederland en de verwachting is dat dit de komende jaren verder groeit. Het aanbod aan bokstraining in Amsterdam zal dan ook blijven stijgen de komende jaren! Hoe weet je nu welke boksschool geschikt is voor jou? Wanneer jij besluit om de bokshandschoenen aan te trekken en je aan te sluiten bij een boksschool in Amsterdam, bedenk dan het volgende: Ongetraind beginnen met personal trainer kan maar is in groepsverband niet aan te raden. Boksen is fysiek één van de meest zware sporten die er is. Vaak besluiten mensen volledig ongetraind zich aan te sluiten bij een boksschool. Voor sommige is de training te zwaar waardoor het kan tegenvallen en besluiten op te geven of raken geblesseerd. Het kan enorm veel voordelen hebben om je conditie op peil te brengen voordat je je aansluit bij een boksschool. Dit kan bij een personal trainer of simpelweg door zelf je conditie op niveau te brengen voor je begint. Hardlopen is enorm ingeworteld in de bokscultuur. Het geeft je de lucht die je nodig hebt tijdens de bokstrainingen. Je kunt het overal doen, hebt er niemand voor nodig en kost je niks. Dit maakt het ideaal om mee te beginnen. Begin nu niet gelijk met enorme afstanden als je uit conditie bent. Bouw het rustig op, maak je niet druk over de snelheid. Blijf trainen tot je 5km kunt lopen zonder te stoppen. Basis conditieschema voor ongetrainde: Fase 1: 15 minuten , joggen, loop even uit, joggen, uitlopen etc Fase 2: 30 minuten joggen, uitlopen, joggen, uitlopen. Fase 3: 5km hardlopen zelfde tempo Fase 4: 5km hardlopen zelfde tempo elke 5 min 5-10 push ups, 5-10 chin ups max 6 sets Fase 5: 5km hardlopen, interval sprints, 10 sec sprinten, hartslag laten herstellen. Om de 5 min 5-10 push ups, 5-10 chin ups, 15-30 sec plank
Stel jezelf de volgende vragen voor je begint met boksen in Amsterdam
Wil je in een privésetting trainen of in groepsverband?
Er zijn talloze zandzak trainingen in groepsverband te vinden in Amsterdam. Het slaan op een zandzak heeft een veel hogere funfactor wanneer je dit doet met de juiste techniek. Tijdens bijna alle zandzak trainingen wordt hier niet tot nauwelijks aandacht aan besteedt. Stoten worden enkel vanuit de armspieren gezet waardoor nauwelijks een beroep wordt gedaan op het gehele onderlichaam en torso. Wanneer je in staat bent om je gehele lichaamsgewicht achter een stoot te zetten geeft dit een hele andere beleving tijdens een zandzak training en verbrandt je veel meer calorieën. Alle spieren in het lichaam werken samen om zo hard mogelijk te stoten tegen de zandzak. Mocht je zwakke buikspieren hebben, dan gaat dit ten koste van je stoot. Dit maakt boksen een full body workout, maak hier dan ook gebruik van. Er zijn natuurlijk sportscholen waar je in groepsverband goed aan je techniek kunt werken, dit zijn vaak de sportscholen die ook wedstrijdvechters trainen. Mochten deze boksscholen niet laagdrempelig genoeg aanvoelen of is de sfeer niet wat je zoekt? Kies dan voor een personal trainer.
Wat is de achtergrond van de trainer?
Mocht je kiezen voor een personal trainer om te boksen in Amsterdam kijk dan goed naar zijn achtergrond. Boksen kan blessuregevoelig zijn en zonder enige kennis van bewegingsleer kan je blessures oplopen. Wil je het maximale resultaat behalen uit je bokstraining dan is het belangrijk om rekening te houden met je rust en levensstijl. Wanneer je fysieke doelstellingen hebt is voeding nog belangrijker dan de kwaliteit van de trainingen. Boksen verbrandt enorm veel calorieën maar wanneer je voeding niet in orde is blijven de resultaten uit. Zorg in dit geval voor een trainer die expertise heeft op dit gebied of kies ervoor om naast de bokstrainer een voedingsadviseur te raadplegen.
Benodigdheden om recreatief te gaan boksen in Amsterdam:
Bandages
Bandages zijn er om je handen te beschermen en kosten ongeveer 8,- euro. Je handen bestaan uit 27 kleine botjes en je kunt jezelf makkelijk bezeren wanneer je leert hard te stoten. Helemaal tijdens het stoten over een zandzak. Ze zijn gemaakt om van je hand één stevige vuist te kunnen maken die ondersteuning biedt voor je polsen, vingers, knokkers en gehele hand. Je wilt niet je gewrichten vrij en onafhankelijk kunnen bewegen wanneer je een harde stoot zet tegen een object. Je kunt jezelf blesseren als deze kleine botjes onafhankelijk kunnen bewegen. Je hebt bandages van 2,55m , 3,55m en 4,55m. Kies bij voorkeur voor de 3,55 of 4,55 afhankelijk van de grootte van je handen. Het doel van de bandages is niet om de impact op te vangen van stoten, hier zijn bokshandschoenen voor. Het inwikkelen van je handen is niet moeilijk, er zijn meerdere manieren om het te doen. Bekijk deze video als je wilt weten hoe je bandages aanbrengt. https://www.youtube.com/watch?v=-kgVnNAHLLM
Bokshandschoenen
Bokshandschoenen hebben verschillende doelen en daarom verschillen ze in gewicht en vormgeving en kosten tussen de 30 en 120 euro. Goedkope varianten zijn vaak ook van goede kwaliteit. Adidas heeft veel goedkope modellen rond de 40 euro waar je goed mee kunt leren boksen. De grootste reden waarom boksers handschoenen dragen is om hun handen te beschermen en minimale schade toe te brengen aan het gezicht. Ze zijn gemaakt om de knokkels te beschermen en ook verstevigen ze de pols en duim. Hoe zwaarder de bokshandschoen, hoe meer vulling en bescherming het biedt. Voor training worden zwaardere handschoenen gebruikt dan tijdens wedstrijden. Voor recreatief gebruik kan je goed uit de voeten met één paar handschoenen. Je ziet op internet ook veel zandzak-handschoenen aangeboden worden. Deze handschoenen zijn zeer licht en hebben weinig vulling. Wij vinden dit waardeloze handschoenen en zullen ze daarom nooit aanbevelen. Wanneer je leert om hard te stoten kan je jezelf makkelijk bezeren op een zandzak met zandzak-handschoenen. Het belangrijkste is om te kijken naar het gewicht van je handschoenen wanneer je besluit te gaan boksen in Amsterdam. Hieronder staat een schema weergegeven waar je rekening mee moet houden. gewicht: Ounce:
95+ KG 20 Oz = 567 gram
85 – 95 KG 18 Oz = 510 gram
75 – 85 KG 16 Oz = 454 gram
65 – 75 KG 14 Oz = 397 gram < 65 KG 12 Oz = 340 gram
Comments