top of page

9 veel voorkomen technische fouten tijdens het boksen

Boksen fout #1 - Verlaten van de bokshouding.

Boksen Amsterdam

Ervaren boksers komen er mee weg, kijk naar Prince Naseem Hamed of Roy Jones Jr. Vechters met een hele onorthodoxe bokshouding. Laat je niet in de verleiding brengen om op deze manier te gaan boksen wanneer je net begint. Deze boksers vertrouwen op hun reflexen. De bokshouding, beter bekend als de neutrale positie heeft niet voor niks deze naam gekregen. Welke verplaatsing, aanval of verdediging je ook inzet. Je eindigt altijd in deze bokshouding! Wij leren iedereen een klassieke bokshouding, als je deze houding beheerst kun je je eigen style ontwikkelen. Lees meer over de techniek van het boksen. De bokshouding is de houding waar jij het meest stabiel staat, het snelst kan reageren op situaties en het grootste bereik hebt. Zonder een stabiele basis is het onmogelijk om je gewicht te verplaatsen in de stoot wat essentieel is als je hard wil stoten. BEKIJK ONZE PROGRAMMA'S HIER

Boksen fout #2 – Verkeerd plaatsen van de voeten

Boksen Amsterdam | PTBoxing | 9 tips

In de bovenstaande voorbeeld staat de man met de blauwe handschoenen niet stabiel. Je moet ten alle tijden een voetbal kunnen trappen met je achterste been zonder je voorste hak te raken. In deze smalle bokshouding wordt vaak gehanteerd bij mensen met een Martial Arts achtergrond. In het boksen is balans het belangrijkste. Daarentegen heeft je jab in deze smalle houding wel een groot bereik maar de cross mist bereik. Wanneer je je enkel focust op het staan in de bokshouding wil dit vaak wel lukken. Het resetten na een beweging wordt vaak vergeten. Boksen is een spelletje van afstand bepalen tot je tegenstander. Wanneer ben je in positie om hem te raken en wanneer niet? Je bent constant in beweging, het is dan ook heel makkelijk om de techniek te vergeten. Helemaal wanneer je ook nog een trainer of tegenstander hebt waar jij op moet reageren op commando, goed moet luisteren naar aanwijzingen, en je begint moe te worden. DIt maakt boksen naast fysiek ook geestelijk zeer uitdagend. Boksen fout #3 – Gewicht op je hielen tijdens bokshouding

boksen gewicht op hak | ptboxing | boksen Amsterdam

Platvoetig door de sportschool bewegen is niet te juiste manier.

Als bokser moet je ervoor zorgen dat je op de bal van je achterste voet blijft. Er zijn veel meningsverschillen over verplaatsen met platte voeten. Enorm veel situaties zijn te bedenken waarbij je het gewicht liever op je achterste of je voorste been wilt hebben maar tijdens de de neutrale positite heb je het gewicht evenredig of 60/40 verdeeld over beide voeten op de bal van je achterste en voorste voet. Je hak van je voorste voet hoeft daarbij niet van de grond te zijn. Hierdoor ben je in staat om enorm snel je onderlichaam te roteren in de stoot. Daarnaast kun je veel sneller reageren op situaties. Na het zetten van een step-jab waarbij je je voorste been 20 cm naar voren hebt geplaatst moet je zorgen dat je achterste voet precies dezelfde afstand weer overbrugt. Dit geld ook voor het verplaatsen naar achter en naar de zijkanten. Zonder dit resetten van je voetenwerk krijg je spaghetti benen en vliegen ze alle kanten op. Hierdoor ben je snel uit balans en stel je jezelf heel kwetsbaar op voor je tegenstander.

Boksen fout #4 – Opladen van je stoten vanuit je arm

In het begin voelt de jab als een stoot waar je heel moeilijk kracht achter kan zetten, dit proberen veel beginners te compenseren door hem op te laden. Door een aanloop te nemen met je jab is het voor de tegenstander heel makkelijk te zien wanneer je hem gaat inzetten. Daarnaast is je stoot langer onderweg waardoor je jezelf kwetsbaar opstelt voor de counter.

Boksen fout #5 – Naar voren leunen tijdens het stoten

Leun voorwaards | overreaching | Boksen | Ptboxing

Om afstand te overbruggen naar je tegenstander is het vaak noodzakelijk om een stapje naar voren te zetten. Sommige beginners proberen deze afstand te overbruggen door met het bovenlichaam mee te leunen in de stoot. Wanneer je in deze situatie op een stoot loopt is de kans heel groot dat je gaat zitten. Je wilt nooit tegen de richting van de tegenstander zijn stoten bewegen maar juist met ze mee om de impact te verzachten. Boksen fout #6 – Signalen afgeven

Naast het opladen van de jab zijn er nog nog veel meer praktijkvoorbeelden waarbij je signalen afgeeft naar je tegenstander. Zo zijn er een hoop die hun elleboog eerst naar buiten roteren voor ze een stoot geven. Tijdens het geven van een jab of cross is het van belang dat je elleboog recht omhoog komt zonder naar buiten te wijken. Zo maak je hem heel lastig om te lezen. Daarnaast moet je uitkijken dat bepaalde combinaties geen gewoonte worden en je een patroon afgeeft. Wanneer iemand ziet dat je elke keer na de cross een hoek geeft maak je het iemand heel makkelijk om te counteren met een roll en hoek naar het lichaam of hoofd. Boksen fout #7 – Terugtrekken, bescherm jezelf ten alle tijden

Boksen Amsterdam | bescherm jezelf ten alle tijden

Ben je moe? Wil je bijna opgeven maar je weet het niet helemaal zeker? Neem 8 seconden en ga op de grond zitten maar laat je dekking nooit zakken. Sommige boksers worden tijdens de sparring of wedstrijden onder zo onder druk gezet dat ze in paniek raken. Zo houden ze soms hun kin omhoog om buiten bereik van stoten te blijven met hun handen gestrekt voor zich uit. Terugtrekken in het boksen is zelden een goed idee. Er zijn enorm veel voorbeelden waarbij vechters een zware knock-out opliepen door hier nonchalant mee om te gaan. Elke scheidsrechter begint niet voor niks de partij met de woorden: Protect yourself at all times.

https://www.youtube.com/watch?v=0VvUQAl9wAk Boksen fout #8 – Verkeerde kant op slippen

Verkeerde slip | PTBoxing | Boksen Amsterdam

Slippen is een verdedigingstechniek waarbij je je bovenlichaam roteert zodat de stoot langs je heen raast. Tijdens het slippen wil je in bijna alle situaties naar de buitenkant van je tegenstander slippen. Wanneer je tegenstander links voor staat en hij gooit zijn jab ( linker hand) dan slip je de rechterkant op. Op deze manier kan je tegenstander zijn cross niet meer gebruiken en heb jij allebei mogelijkheden gecreëerd voor de counter ( hoek naar lichaam of hoofd). Slip je nu naar links in zo’n situatie dan stel je jezelf open voor zijn cross. Boksen fout #9 –Doseer je energie Boksen is los los van het technische en tactische aspect een conditiespelletje. Sla je jezelf te snel leeg dan heb je een groot probleem. Jou tegenstander stop zijn aanvallen namelijk niet wanneer je moe bent. Veel boksers staan met alle spieren op spanning terwijl ze bewegen in de ring. Je verbruikt kostbare energie die je nodig hebt, probeer zo ontspannen mogelijk door de ring te bewegen en je energie heel zorgvuldig te gebruiken. Elke stoot hoeft daarbij ook zeker niet hard te zijn, tijdens olympisch boksen gaat het om punten scoren en er worden relatief minder wedstrijden op knock out gewonnen dan in het profboksen. Wel is er veel meer actie omdat het maar 3X3 minuten duurt i.p.v titelgevechten van 3X12 minuten. Zorg ervoor dat je laatste stoot in de combinatie het hardst is, je kan geen stootcombinatie van 6 gooien waarbij je elke stoot je gehele gewicht achter gooit. Dit duurt veel te lang, kost teveel energie en je raakt snel uit balans.


BEKIJK ONZE PROGRAMMA'S HIER

.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page