SPIJT IS EEN KEUZE


​ Ik kwam een prachtig artikel tegen die ik moest delen. Verpleegkundige Bronnie Ware deed onderzoek naar mensen die thuis op hun sterfbed lagen. De laatste drie tot twaalf weken van hun leven zorgde ze voor hun. Ze vroeg waar ze spijt van hadden of wat ze anders zouden doen en een aantal thema's kwamen telkens terug. Hier volgen de vijf meest genoemde: #1 Leef voor jezelf in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen. Als mensen doorhebben dat hun leven bijna voorbij is en er met heldere blik op terugkijken, wordt al snel duidelijk hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven.

#2 Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had. Dit zei elke mannelijke patiënt die Bronnie heb verpleegd. Ze hadden de jeugd van hun kinderen gemist en het gezelschap van hun partner. Alle mannen die ik verpleegde hadden enorme spijt dat ze zoveel tijd hadden gespendeerd op het werk.

#3 Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om vooral de lieve vrede maar te bewaren. Als gevolg daarvan hebben ze zich geschikt in een middelmatig bestaan en zijn nooit geworden wie ze eigenlijk hadden kunnen worden.

#4 Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden. Velen waren zo bezig geweest met hun eigen leven dat ze gouden vriendschappen langzamerhand hadden laten verwateren. Er was vaak diepe wroeging dat er lang niet genoeg tijd en energie was gestoken in oude vriendschappen.

#5 Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn. Deze komt verrassend vaak voor. Velen realiseerden zich pas aan het levenseinde dat geluk een keuze is. Ze waren blijven steken in oude patronen en gewoontes. Ze bleven hangen in de vertrouwde ‘comfort zone’, zowel wat emoties betreft als in hun fysieke leven. De angst voor verandering maakte dat ze zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen deden alsof ze tevreden waren. Maar diep vanbinnen verlangden ze ernaar om eens echt te lachen en onnozele dingen te doen. Als je op je sterfbed ligt, doet wat anderen van je denken er helemaal niet meer toe. Wat zou het dan geweldig zijn om je al te kunnen laten gaan en gewoon te lachen lang voordat je dood gaat. Bron: AHealthyLife


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

12 WEKEN TRAIN ALS EEN BOKSER CHALLENGEStuur je e-mail adres en gegevens op. We nemen z.s.m contact met je op

Aanmelden voor onze diensten kan via het onderstaande contactformulier.